Om Sandöns vägar
Vägarna på Sandön har anlagts vid olika tidpunkter i samband med öns utveckling. De är dock inte dimensionerade för omfattande fordonstrafik.
Sandön är i grunden en fordonsfri ö, men för att underlätta transporter för de boende tillåts viss trafik.
Vägföreningen
Sandhamns Samfällighetsförening, även kallad Vägföreningen, bildades 1992 när öns markägande föreningar överlät förvaltningen av vägarna vid en förrättning i en gemensamhetsanläggning, Ga3. Alla medlemmar i föreningen har gemensamt ansvar för att sköta vägarna.
Vid förrättningen fastställdes också andelstal för varje fastighet, vilket ligger till grund för de årliga avgifterna som täcker vägunderhåll och drift. Andelstalen är fördelade enligt följande: fastboende har 1,0 andel, fritidshus 0,7 andel och grönområdesfastigheter 0,1 andel. För hotell, restauranger och andra näringsfastigheter gäller särskilda andelstal.
Dessa andelstal avgör hur stor del av föreningens kostnader varje fastighet ska bidra med.
Beslut om avgifterna tas av medlemmarna vid årsmötet den 1 maj kl. 15.00, och alla är välkomna att delta.
Sedan slutet av 1990-talet har föreningen inte längre något statsbidrag. Det innebär att det är fastighetsägarna på Sandön som själva beslutar om trafikregler och vägunderhåll, så länge dessa beslut följer svensk lagstiftning och tidigare förrättningar.
Fordonstrafik och avgifter
Underhållet av Sandöns vägar finansieras helt av föreningens medlemmar. För att hålla nere kostnaderna begränsas trafiken, men nödvändig fordonstrafik tillåts, exempelvis vid byggprojekt. Denna trafik ska dock i princip täcka sina egna kostnader för slitage och eventuella förbättringar av vägarna.
Att Sandön i grunden är en fordonsfri ö betyder inte att det saknas fordon, utan att trafiken är reglerad. Fyrhjulingar och tyngre fordon kan ansöka om dispens enligt Regelverket för motorfordonstrafik på Sandön.
För att få dispens för fordon krävs att du har en verksamhet på Sandön som motiverar behovet av fordonstrafik. Ansökan om dispens görs här.
3-hjuliga mopeder, sk flakmoped är tillåtna utan dispens, men även dessa ska anmälas och omfattas av en årlig avgift.
Alla fordon som används på ön ska vara anmälda till vägföreningen och omfattas av en avgift.
När avgiften för på Sandön stationerade fordon är betald får du en dekal som ska sitta väl synligt på fordonet. Dekalen visar att fordonet är registrerat hos oss och att årsavgiften är betald.
Hastighetsgränser på Sandön
Vi har lokala hastighetsbegränsningar som alla förare förväntas respektera:
· 20 km/h på förrättade körvägar,
· 10 km/h i Sandhamns by
· 5 km/h på strandpromenaden, (gångtrafik prioriteras).
Fordonsavgifter hittar du här.